sörösló by tisa1

Sörkollektor másképpen


A síkkolektorom tavasszal készült el, és mivel jó tapasztalataim voltak róla, nekiláttam nyáron a söröslónak.

A söröslóhoz a gyüjtőket a gipszkartonozáshoz használt "C" profilból készítettem. Igaz hogy a harangfurót le kellet edzenem edzősóban, mivel a horganyzott lemezt nem igazán bírta.

A többi részt sztgyi képei után csináltam, kivétel a fedést, mivel az üregkamrás polikarbonátról jók a tapasztalataim, ezért a 6 mm-est választottam fedésnek. Igazábol a télen derül ki hogy jól döntöttem vagy nem.

A ventilátornak sok helyen utánanéztem és a 190 m3/órás tipus mellet döntöttem.

A gyártás:

A "C" profilból készült gyüjtők fúrásával kezdtem, de mivel az első furatnál elment az éle, a harangfúrót leedzettem. Miután kifúrtam, rájelöltem a hosszát/szélességét és kivágtam, hogy össze tudjam hajtogatni és forrasztani. Utána két oldalára lemezt vágtam és popszegeccsel rászegecseltem, szilopasztal körbekentem.
A 120 mm-es be- és kimenő csöveket lemezből kivágtam, meghajtottam, és a gyűjtőkbe való forrasztás után körbekentem szilopasztal. A felső csőbe a zsalut úgy készítettem, hogy egy 0,2 mm-es alulemezből a csőbe illeszkedő tojásformát vágtam,és a felső harmadába egy 2 mm-es tengelyt ragasztottam. A tengely két végét befúrtam a kijövő csőbe és csak bepattintotam.

A sörösdobozokat a perditőkkel együtt összeragasztottam. Utána a gyüjtőkre kerültek fel a csövek  és az egész beszorítva a fadobozba lett összeragasztva. Másnap kivettem és hőálló feketével lefestettem. A fadobozt 20 mm-es gyalult deszkábol készítetem ragasztással és csavarozással, a sarkoknál lemezmerevítésel. Négy helyen 50 mm-es stáflikkal megmerevítettem, közéjük kőzetgyapotot raktam és alul-felül furnérral lefedtem úgy, hogy a be- és kimenő csövek helyét kivágtam. Utána kétszer lefestettem fehérre. A dobozba merevítésként 8 mm-es rozsdamentes köranyagból ívet hajtottam és a doboz oldalának közepébe 1 cm mélyre furt lyukakba pattintottam.
A felrakásnál a falfurás után a fadobozt fogattam fel először és csak utána tettem bele az abszorbert. A pvc csöveket a szoba felől rányomtam az abszorberre és körbefújtam purhabbal. Ezután az abszorberbe befúrtam az állítható mosógép-hőfokszabályzó érzékelőjét és felraktam a polikarbonátot. A ventilátorra felfogattam a szobatermosztátot és sorbakötöttem a másik hőfokszabályzóval és a ventilátorral.Még annyit hogy a légkollektorral közvetlen fűtött helyiségbe termosztátos radiátorszelepet tettem.

A kész kollektor kívülről így néz ki:Költségek:

3 mm-es furnér :

3 500

Ft

kőzetgyapot :

2 500

Ft

faanyag, csavarok :

10 000

Ft

gipszkartonozáshoz használt "C" profil :

1 500

Ft

0,5 mm-es horganyzott lemez :

2 500

Ft

sziloplaszt :

2 500

Ft

Hőálló fekete festék :

3 000

Ft

Aluprofil "L" :

5 000

Ft

1050 x 2500 x 6 mm üregkamrás polikarbonát :

10 000

Ft

automata zsalus ventilátor 
CATA B 12 MATIC 190 m3/h; 20W :

6 000

Ft

felső zsalu :

1 600

Ft

120 mm-es pvc cső :

800

Ft

PUR - hab :

1 400

Ft

Festék :

2 500

Ft

Az érzékelőket kaptam,de szerintem azok sem voltak több mint :

5 000

Ft

ÖSSZESEN :

57 800

Ft


Műhelymunkák, fényképek, szövegalapanyag:

Nagy Tibor

2006.08.05.

"tisa1"


Lektor és webes utómunkák:

kplpyroklzs kiegészítése a közösítődobozok gyártásáról