söröslóközösitő by pyroklzs


Napkollektor sörösdobozokból

 (pyroklzs kiegészítése)

A közösítődoboz, egyszerűen és olcsón !

A készítés egy egyszerű módját írom le, hogy segítsek sztgyi mester nyomdokain haladóknak.

A közösítőt tisa1 topiktárs ötlete alapján gipszkarton szereléshez használatos un. UW 75-ös profilból készítettem el. Ez 4 méteres szálakban kapható, a költsége szakkereskedőnél kb. 250-300, a Praktikerben 450 Ft/fm. A hosszától, ha a szállítás nehézkes, ne ijedjünk meg, mert egy derékszög és egy lemezvágó olló segítségével a kereskedésben méretre szabható. A profilon gyárilag rögzítőlyukak vannak, ez nekünk nem előny, ezeket bizony pl. a légkondisok által használt alu ragasztószalag segítségével be kell tömnünk.

A készítés menete: az én esetemben kettő darab közösítőre van szükség

1. 140 cm x 16 cm                    2. 140 cm x 20 cm
   

Valamelyik végénél kezdve följelöljük a kívánt téglalap éleit a profil aljára:

Az 1. esetében tehát 16;140;16;140; és egy kis maradék a rögzítéshez, a 2. esetben pedig 20;140;20;140; és a maradékból egy kicsi.

A jelöléseket a derékszög segítségével tovább húzzuk a profil mindkét oldalára. A pontosságra ügyelni kell, mert a hajlításkor a hibás vágás miatt ferdülhet a profil.

A jelöléseknél a lemezt bevágjuk, úgy hogy kis ék alakot vágunk, az ék csúcsa a jelöléshez fusson ki, ezt a másik oldalon is elvégezzük.

Aztán a bevágásoknál már hajlítható is a profil, ha pontosan jelöltük és pontosan vágtuk, akkor szép derékszögű hajlítás keletkezik, az oldallemezek egymás alá csúsznak ami stabilabbá teszi a keretet. A keret zárásánál kb. 10 cm-t hagytam a masszívabb záródás miatt.


És készen is van a közösítőnk keret része. FIGYELEM, a keretet még ne rögzítsük össze mert a fúrást nem tudjuk elvégezni!


A további menet a keretek kifúrása a sörösdobozok fogadásához, ehhez a présszerszámom nem készült el. A türelmem elfogyott és inkább kifúrtam a képen látható szerszámmal, ami kimondottan fémfúráshoz használatos. (A mérete 54 mm de oszlopos fúrógépen 55 mm lyukat készít). A befogó száron van a vezető fúrószár ami központosítja. A lassú fordulatszám, kenés és a masszív rögzítés fontos. Az alátámasztáshoz egy sima fadarabot használtam ami a profilba belefért. Széthajtogatva a keretet elvégeztem a fúrást. A prés jobb lett volna mert így a profil kívül belül olajos és fémforgácsos lett, amihez a sziloplaszt nagyon nehezen” tapad”. Lakkbenzines tisztítás elengedhetetlen a ragasztás előtt.

A következő lépés az oldalborítás elkészítése, ehhez sima horganyzott lemezt használtam (amit a bádogosok is használnak). A doboz méretekből fél-fél centit elhagytam, az én esetemben:

1. 139 cm x 15 cm x 2 db              2. 139 cm x 19 cm x 2 db

Egy valamire való bádogosnál ennyi maradék mindig van, nem kell feltétlenül megvennünk egy gyári táblát. Erre jelöltem (saccra) a be- és kifúvó csonkok helyeit

1. 100 mm                           2. 125 mm

(A két peremes csonkot klímás boltban vettem, 760 HUF-ért)Három 6 mm-es lyukat kellett fúrnom, hogy a lemezvágó ollóval el tudjam kezdeni a vágást. A jobbos lemezvágó ollóval szépen lehet kanyarítani az óra járásával ellentétesen.

A záródó 10 cm-es darabot besziloplasztozom, és az egészet egy hevederrel rögzítem.

A profil oldalára sziloplasztot kenek a légtömítés érdekében és összecsavarozom. A csavarozáshoz célszerű pillanatszorítóval rögzíteni, hogy ne csússzon el.
Az utolsó képen a gipszkartonosoknál használt profilcsavarral már össze van csavarozva. Célszerű az egyik oldalt lecsavarozni és csak a sörösdobozok beragasztása után a másik oldalát. Így ragasztáskor jobban hozzáférünk és a belső illeszkedést is tudjuk ellenőrizni.Műhelymunkák, fényképek és szöveg:

pyroklzs

2006.10.02.Lektor és webes utómunkák:

kpl