A napkollektor

      Ez az a berendezés, ami a napsugárzás energiáját elnyeli, átalakkítja hőenergiává, majd  valamilyen hőhordozó közegnek átadja. (Nem keverendő össze a napcellával, ami egyenáramot szolgáltat. )

Három alaptípusa a síkkollektor, az abszorberfelület és a koncentráló elnyelő.

        A síkkollektor fő részei az elnyelő lemez, a hőszigetelt doboz és a szintén hőszigető üveg, vagy műanyagfedés. Az elnyelő feladata a minél több sugárzás átalakítása hővé - miközben ebből keveset sugároz vissza - és az elnyelt hő elszállítása a hőhordozó folyadékig. Ezeknek a kívánalmaknak   a különleges, ú.n. szelektív bevonattal ellátott könnyűfém elnyelők felelnek meg a legnagyobb hatásfokkal, színük jellegzetesen lilásfekete. Az elnyelőfelületnek többnyire szerves része a folyadék áramlási útját meghatározó csatorna, mely lehet kígyóvonal  elrendezésû, regiszteres és spirális.
A kollektordoboz teszi lehetővé az alkatrészek szilárd összeépítését, védi a hátoldali hőszigetelést, biztosítja az elnyelő és a fedés közötti légrést, valamint megbízhatóan és vízhatlanul rögzíti a kollektort fedő üveglemezt.
Az üvegfedés fő feladata az előoldali hőveszteség csökkentése, miközben csak minimális mennyiségű napenergiát tart vissza. Anyaga többnyire edzett biztonsági üveg, de terjednek a különbözõ műanyagok is. Ezek korszerű típusai viszont még elég drágák.
A levegő-hőhordozóval működő kollektor csak az elnyelő tábla kialakításában különbözik a folyadékostól, hőtechnikai tulajdonságai miatt teljesítménye és hatásfoka csak kb. fele a folyadékosnak. Épületfűtésre viszont főként az amerikai kontinensen előszeretettel használják, mivel a benne felmelegített levegő közvetlenül bevezethető a fűtendő térbe, nincs fagyásveszély sem pedig tömítetlenségi hiba.

        A fedés nélküli abszorberelnyelők, melyek többnyire műanyagból készülnek, a zavartalan napsütés időszakában nyújtanak kellő teljesítményt. A hőszigetelés mellőzése a hőterhelés csökkentése miatt szükséges, így viszont nagy a hőveszteségük, ezért főleg uszodák vizének fűtésére, vagy hőszivattyúk elpárologtatójaként használják.

        A koncentráló ernyővel ellátott kollektorokat egyszerűbb esetekben síklapokból, vagy gömbtükörbõl állítják elő, a nagy koncentráló képességű elnyelőket viszont parabola ill. paraboloid tükörrel készítik. A fókuszpontban elhelyezett elnyelő mérete jóval kisebb mint a síkkolektoré, hőmérséklete viszont sokkal magasabb. Nagy méretekben ezért vákuum-szigetelésű elnyelőt alkalmaznak. Fontos tulajdonsága, hogy csak a direkt sugárzást lehet vele koncentrálni, ezért csak a páramentes, tiszta idõszakokban vagy helyeken használható kellő teljesítménnyel. A Nap pályájának követése első ránézésre bonyolult és költséges berendezéseket igényel, de születtek már egyszerűsítő és nagyon frappáns módszerek is ( lásd a napkollektor elhelyezésével foglalkozó fejezetet ). A nagy naperőművekben azonban a precíz megoldásokat érdemes használni.

        A fentiek, valamint a hazai éghajlati és technológiai viszonyok figyelembe vételével nem véletlen, hogy  hazánkban inkább a síkkollektorokat és néhány esetben az abszorberelnyelőket alkalmazzák, és a szolártechnikával foglalkozó cégek kínálatában is főleg ezek a berendezések szerepelnek. A piac résztvevőiről később.

 
vissza: Tartalom
Kis-Pap László / 2000
tovább: Az elhelyezése