Kiegészítések a hőcserélőhöz
(2006)


Májusi akció:

Kibeleztem a bojleremet. A 11 évvel ezelőtt beszerelt hőcserélőt (már akkor napkollektorhoz készült) kivettem. A beletekert 4 m 3/8"-os csőspirál egyenletesen helyezkedett el a bojlerben, emiatt, ha fenn már meleg volt a víz, a keringetés lehozta a meleget, a kilépésnél az érzékelő leállította a keringetést.

A spirál felét levágtam, a maradékot összenyomorgattam. Alá gyártottam 1 méretre igazított hőcserélőt rozsdamentes lemezből. Stílusosan kidobott automata mosógép teknőjéből.

Változások: Eddig a 0,2 m2 felület egyenletesen oszlott el. Ezután a 0,8 mm-es rozsdamentes hőcserélő 0,18 m2 felülete az alsó harmadban a leghidegebb vizet melegíti, középső harmadban 0,08 m2 cső 2,2 mm falvastagsággal, majd a felső harmadban 0,02 m2 cső, ennek már nincs akkora felülete, hogy lényegesen befolyásolja a kilépő víz hőmérsékletét.

A hőcserélőnek elég fura formát kellett adni, mert ennek a hülye olasz bojlernak minden csőcsatlakozása is a kivehető lemezen van, nem mint a hazai, ahol a csövek a tartály aljába csatlakoznak, a korongon csak az elektromos szerelvények és a magnézium anód van. Ellenben gyárilag volt középen a tetején 1 3/4-es behegesztett karmantyú, amibe könnyen tömszelencével beköthettem a hőcserélőt.
2006.05.31


Tapasztalatok:

A módosítás óta a bejövő vízhőmérséklet nyáron az eddigi 47-49 fokos maximumokról visszaesett 42-43 fokra. A bojler mutatója által jelzett hőmérséklet is picit csökkent, ellenben az eddig 2 személy fürdésére elegendő melegvíz már 3 személynek elegendő. Az elején még hideget is kell hozzá engedni. Ahogy beköszöntött az ősz, alacsonyabban jár a nap, kezdenek visszatérni a 45-46 fokos bejövő maximumok. Időnként bizony eszembe jut a kismalac: „Forró vizet a kopaszra!” Vigyázni kell az elsőként fürdőnek.

Kíváncsi vagyok, mi lesz télen, hiszen mint korábban írtam, januárban égettem meg az ujjam a kollektoron.

Összegzés: A napkollektor felület növelése nélkül (és az üveg belső tisztítása nélkül, ami már igencsak ráférne!) a melegvíz kihozatal a hatékonyabb hőcserélővel kb. 50%-al több lett. A jó hőcserélő ennyivel növelte a rendszer hatásfokát.

Ui:

Egy dolgot még kifelejtettem! A bojlerről készült képen látható a hőmérő állása. Ez korán reggel készült, este 1 személy megfürdött belőle.

Tegnap este ahogy fürödtem, nem hagyott nyugodni a dolog. Egyfolytában hideg vizet kellett adagolnom hozzá. Nem igaz, hogy ez a forró víz csak 43 fokos! Abban biztos voltam, hogy a méréseim precizitása meg sem közelíti sztgyi-t. Legelőször, mikor a példáján felbuzdulva felragasztottam a külső-belső hőmérő szondáját a bejövő ágra, a 27-28 fokot keveselltem. Szétszedtem a szondát, ahogy láttam a belső elrendezését, fordítva bilinccsel fogattam fel, majd kis szivaccsal letakarva "hőszigeteltem" a mért csatlakozást. Ez adta a korábban írt eredményeket. Alábbi szerint még mindig nem az igazi:

A fürdés végén előszedtem 1 merülő fürdővízhőmérőt és a bojlerből frissen kieresztett vízbe lógattam. Na, most már végre tudom, mitől volt "Forró vizet a kopaszra!" érzésem. 52 fokot mutatott a hőmérő.

Ezek szerint a korábbi elképzeléseim, hogy az egyenletesen elhelyezkedő spirál nagyjából egyenletes hőmérsékleteloszlást eredményezne a bojlerban, tévesnek bizonyultak. Igaz, hogy a mutató átlag 3-4 fokkal többet mutatott rajta, mint mostanában, de a jelenlegi 3 adag fürdővízzel szemben csak 2 személynek volt elég.

A melegvíz igencsak hajlamos a rétegeződésre, hiába próbálom átverni.Rézverő Béla

Zalaegerszeg

2006. szeptember 14.