... A Napenergiás topik ritka hozzászólójaként és rendszeres olvasójaként küldeném az ominózus Conrad-os hőfokkülönbség kapcsoló magyar nyelvű építési leírását, kapcsolási rajzát és beültetési rajzát. A német nyelvű leírás végén ott volt ez utóbbi kettő, de a magyarról egyszerűen lehagyták, ezért van több részletben.

A beültetési rajzról a nyákot könnyen el lehet készíteni. Aki utólag építi meg, először az alkatrészeket vegye meg, mérje le a lábak távolságait a beforrasztási állapot szerint és a nyákot ehhez igazítva át tudja szerkeszteni. Aki már készített nyákot annak nem kell magyarázni. A rajztól eltérően én LM324-es IC-vel építettem meg, itt a feleslegessé vált 3 db erősítő (ebbe az IC-be gyárilag 4 van beépítve) ki és bemeneteit kell megfelelően összekötni, illetve testre kötni a gerjedés megakadályozása érdekében. A rajzon lévő 741-es IC-t szerintem már nem gyártják, de bármilyen szimpla tápos műveleti erősítő jó.

( kiegészítés: 11.28-án alul ! )


Építési leírás (pdf-file, 1 oldal)És még egy kapcsolási rajz, ez is Conrad-os, ez hőfokkapcsoló, állítható hiszterézissel. Természetsen itt is a német nyelvűben vannak a rajzok és részletesebb is. A kapcsolás kísértetiesen hasonlít a hőfokkülönbség kapcsolóra, attól csak kicsit tér el.

Hőfokkapcsoló magyar (pdf, 100kB), Hőfokkapcsoló német (pdf, 600 kB)